برای زیارت بارگاه منور پیشوایان دین، آدابی بیان شده که رعایت آن می تواند شخصیت ساز باشد. زیارت، یکی از آموزنده ترین و سازنده ترین کارهاست که به ویژه در میان شیعیان مرسوم است و در واقع به صفای دل و تاثیر در زندگی با بهر گیری از این حال ارتباطی با انوار مقدس منجر می شود.
امروز ۲۳ ذیالقعده، روز زیارتی مخصوص امام رضا علیهالسلام و به روایتی روز شهادت این امام همام است که روز فرصتی بیبدلیل و ممتاز برای زیارت محسوب میشود و علمای دین تاکید فراوانی به درک زیارت در این روز دارند که در راستای همان معارف توحیدی و رسیدن به قرب الهی است.
این نگاه توحیدی در زیارت پیشوایان دین را می توان در ۹ محور خلاصه کرد و توجه داشت که معارف توحیدی در زیارتنامههای اهلبیت علیهالسلام عبارتند از:
۱. نماز: در بسیاری از آیات و روایات نماز، نقش ارتباط با خدا را برجستهتر میکند. مطالعه زیارتنامههای اهلبیت(ع) نشان میدهد که اقامه نماز یکی از بزرگترین شاخصهها و نمادهای توحید در زیارتنامه است، به همین دلیل یکی از آداب زیارت خواندن دو رکعت نماز بعد از زیارت می باشد.
۲. سجده: اوج تضرع و بندگی و یکی از دلایل جایگاه متعالی توحید در زیارت اهلبیت(ع) سجده برای خداست و این سجده واسطه فیض برای انسان است. اگر ما به در و دیوار حرم اهلبیت(ع) بوسه میزنیم و حتی در لحظه ورود، سجده شکر به جا میآوریم، سجده در مقابل امام نیست، بلکه واسطه انسان و خداست.
۳. حمد و تسبیح ثناگویی برای خداست: حمد و تسبیح در زیارت، اثراتی از قبیل یادآوری نعمتهای خاص، آموزش معارف و اعتقادات صحیح، ارتباط با خدا و رشد علمی و تربیتی را به همراه دارد.
۴. اذکار خاص با تعداد معین: اذکار با توحید ارتباط مستقیمی دارد، مانند گفتن ذکر اللهاکبر قبل از زیارت، و علت ذکر این اذکار قبل از زیارت بدین جهت است که هیچ فردی، فکر غلوآمیز نسبت به امام و اهلبیت(ع) نکند، زیرا عظمت امام به خاطر ارتباط ایشان با خداوند است.
۵. دعا: یکی از مظاهر و معارف توحیدی در زیارتنامهها دعاست، و آنچه در دعا حائز اهمیت می باشد، آن است که انسان بداند چه میخواهد و چگونه از خداوند و اهلبیت(ع) طلب کند.
۶. اهلبیت(ع) و بندگان مخلص خدا: اهلبیت(ع)، پُل رسیدن و سعادت به خداوند هستند، و توصیف ایشان به عبد بودن، نشان از ارتباط عمیق آنها، با ذات باریتعالی دارد.
۷. بهرهگیری از قرآن: بسیاری از کلمات زیارتنامهها از قرآن است، که میتواند بیانگر این باشد که قرآن و اهلبیت(ع) از هم جداناپذیرند و تمام کارها باید بر محور قرآن باشد.
۸. شهادت به وحدانیت خداوند: در زیارتنامه مقابل امام میایستیم و با گفتن "أشْهَدُ أنْ لا إلهَ إلَا اللّهُ وَحْدَهُ لا شَريكَ لَهُ..." به وحدانیت خداوند شهادت میدهیم.
۹. تولی و تبری از دیگر معارف توحیدی در زیارتنامههای اهلبیت(ع) است.
در زیارت حضرت علیابنموسیالرضا علیهالسلام، حیات و ممات و مسافت مهم نیست، بلکه اصل دل است که با این دل، زائر حضرت شویم و از ایشان بخواهیم برای ما دعا کنند تا عاقبت بخیر شویم و در محضر حضرت برای مقام معظم رهبری(مدظلهالعالی) که ستون فرهنگ عالم آلمحمد(ص) هستند، دعا کنیم.
خانعلی ابراهیمی
كد خبر:
44139
|
تاریخ درج خبر:
1401/04/01
|
کد خبرنگار:
185854
|
نام خبرنگار:
فهيمه قربانيان